Het is een steeds vaker besproken onderwerp: het eten van minder zout. Hierbij gaat het om het element natrium, dat in traditioneel zout (natriumchloride) het hoofdbestanddeel is.
Teveel zout
Bijna elke Nederlander krijgt structureel teveel zout binnen¹. Het teveel aan natrium dat het lichaam hierdoor binnenkrijgt is schadelijk, zo vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. Om hier iets aan te veranderen zijn onderzoekers en bedrijven bezig om met andere zouten het natrium deels te vervangen.
Minder natrium
In een recent onderzoek gepubliceerd in The Journal of Food Science, is gemeten dat natriumarm eten toch smaakvol kan zijn door een mix van andere zouten toe te voegen. Een lager natriumgehalte verandert namelijk de smaak van eten. Naast het op smaak brengen van voeding is zout ook nodig voor andere eigenschappen, zoals textuur en houdbaarheid. Helemaal geen zout toevoegen is daarom in veel gevallen niet gewenst. Het gebruiken van natriumarme zouten biedt een mogelijke oplossing.
Nieuwe formuleringen
De oplossing is niet eenvoudig, want uit het onderzoek blijkt ook wederom dat er geen standaardoplossing is. Per product moeten alle aspecten worden afgewogen om tot een juiste mix van andere zouten te komen. Toch zijn er al een aantal nieuwe formuleringen in de schappen te vinden. Steeds vaker zal er op het etiket een ander zout element te vinden zijn.
¹ Bron: nierstichting.