Olie, aardgas, maar ook nutriënten als fosfaat: het zijn eindige grondstoffen die, als we er niet zuinig mee omgaan, op zullen raken. En een tekort aan fosfaat, dát heeft grote gevolgen voor de wereldwijde voedselproductie. Daarom draagt Nedmag bij aan het terugwinnen van fosfaat met magnesiumhydroxide.
Fosfaat is een belangrijk ingrediënt van kunstmest en is daardoor van groot belang voor onze voedselproductie. Via de bodem komt fosfaat uiteindelijk in afvalwater terecht, wat door rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) wordt gezuiverd.
Uitdaging
Voor veel rwzi’s is het een grote uitdaging om fosfaat uit hun afvalwater te halen: het vereist chemische of zeer geavanceerde technieken die erg duur zijn of een grote hoeveelheid chemisch afval opleveren. Er blijft dus veel fosfaat achter in ons water. Dat is minder onschuldig dan het klinkt: fosfaat zorgt voor veel aanslag in kleppen en leidingen, waardoor deze minder lang meegaan en onderhoudskosten hoog worden, en voor een sterke groei van algen in oppervlaktewater, die de natuur uit balans brengen.
Onze oplossing: magnesiumhydroxide
Nu fosfaat op dreigt te raken, heeft de Nederlandse overheid rwzi’s verplicht om in 2030 fosfaat volledig terug te winnen uit afvalwater. Nedmag werkt samen met rwzi’s om hen te ondersteunen bij deze missie. Onze oplossing: magnesiumhydroxide. Als magnesiumhydroxide wordt toegevoegd aan afvalwater, reageert dit namelijk met fosfaat. Zo ontstaat gecontroleerd struviet.
De voordelen van struviet
Het struviet dat ontstaat, heeft veel voordelen. Zo kan het worden gebruikt als meststof, waardoor de voedselproductie niet in het geding komt, maar voorkomt het ook aanslag in waterleidingen én vermindert het de geuroverlast van rioolwater. Bovendien is het terugwinnen van fosfaat met magnesiumhydroxide veilig in gebruik.
We beleveren reeds meerdere RWZI´s met onze producten, op enkele andere plekken draait op dit moment een pilot met ons product.