Nedmag ontwikkelt een innovatieve oplossing om stikstofuitstoot uit koeienstallen te verminderen, met behulp van de zuivere zouten afkomstig van de productielocatie in Veendam. Dit project sluit naadloos aan bij een van de belangrijkste duurzaamheidsthema’s in de landbouw: het terugdringen van stikstofemissies. Magnesium en calcium spelen hierin een cruciale rol door stikstof effectief vast te leggen in de mestput.
Mestverrijking
Additieven toevoegen aan de drijfmest van koeien is geen nieuw concept. Al jaren worden er verschillende stoffen toegevoegd aan de mest, zowel voor verrijking als voor vermindering van de uitstoot. Vaak worden hier chemische stoffen of bacteriën voor gebruikt, waarvan het effect in de verdere mestkringloop vraagtekens kan oproepen. Daarom is Nedmag een proef gestart met het gebruik van natuurlijk magnesium en calcium om door middel van zogenaamde struviet vorming, de stikstof vast te leggen in de mest.
Struviet
Struviet is de gangbare naam voor de verbinding magnesiumammoniumfosfaat. Ammonium en fosfaat is van nature aanwezig in de mest en door de toevoeging van magnesium worden deze vastgelegd in een kristalvorm als struviet. Daarmee wordt de uitstoot van ammoniak aan de omgeving voorkomen en daarmee de voornaamste bron van stikstofemissie uit koeienstallen. Nedmag levert hiermee een bijdrag aan het stikstofprobleem in Nederland, door een natuurlijke en milieuvriendelijke innovatie te bieden die direct de uitstoot van stikstof naar beneden kan brengen.
Met magnesium binden we stikstof aan fosfaat tot struviet, wat de ammoniakuitstoot met maar liefst 50% kan verminderen.
Proeven Dairy Campus
Er is zowel op laboratoriumschaal als in de koeienstal aangetoond dat er een substantiële reductie kan worden bewerkstelligd. Op dit moment wordt er op de Dairy Campus in Leeuwarden, in samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR), een duurtest uitgevoerd waarbij het doel is dat de circa 50% reductie in eerdere testen kan worden aangetoond op praktijkschaal over een langere tijdspanne. In drie periodes van acht weken, verdeeld over de verschillende seizoenen, wordt in twee identieke stallen de stikstofemissie gemeten volgens het meetprotocol van de WUR. Op deze manier worden factoren als temperatuur en tijd gecorrigeerd en onderkend.
Sproeien op stalvloeren
Het sproeien op de stalvloeren gebeurt door middel van sproeiers die gemonteerd zijn in balken langs de randen van de stal en aan de ligboxen. De balken zijn sterk genoeg voor de koeien om op te staan en voorkomen daarmee schade aan de leidingen en de sproeiers. Door middel van een compleet geautomatiseerd doseringssysteem wordt met een vaste interval de juiste hoeveelheid vloeistof met daarin de magnesium en calcium gedoseerd. Het systeem is gekoppeld aan de Cloud en werkt als borgings-systeem doordat het de sproeidata beveiligd opslaat.
Magnesium maakt het verschil: GD Diergezondheid laat tevens veelbelovende resultaten zien voor verbeterde klauwgezondheid.
Partners
Nedmag werkt binnen het project samen met diverse partners, zoals de Provincies Groningen, Drenthe en Friesland, de Universiteit Wageningen, mechanisatiebedrijf Wijha en softwarepartner Maraxis.