In 1972 werd ontdekt dat onder Veendam een hele bijzondere zoutlaag ligt. Deze zoutlaag is ontstaan toen de Zechsteinzee, een oerzee vol mineralen en zouten, miljoenen jaren geleden opdroogde. De zoutlaag is erg dik en bevat hoogzuiver magnesiumzout. Nedmag haalt op twee locaties nabij Veendam magnesiumzout naar boven: bij Borgercompagnie en Tripscompagnie. Daarnaast beschikt Nedmag over een productielocatie in Veendam, waar nog drie andere producten worden gemaakt.
Zuiverste magnesiumzout ter wereld
Onderzoekers ontdekken dat de zoutlaag erg zuiver magnesiumzout bevat en bovendien zo dik is, dat het zout goed kan worden gewonnen. Nergens ter wereld kan zulk zuiver magnesiumzout worden gewonnen. Daarom wordt besloten het magnesiumzout uit deze zoutlaag naar boven te halen. Dat besluit leidt uiteindelijk tot de oprichting van Nedmag. Nedmag is het enige bedrijf in Nederland dat magnesiumzout wint.
Nedmag staat voor de afkorting Nederlandse Magnesia."
Waarvoor wordt magnesiumzout gebruikt?
Magnesiumzout is een bijzonder product. Magnesium is een belangrijke bouwsteen van ons lichaam (het zit in elke cel!) en helpt bijvoorbeeld tegen spierpijn of stress. Maar magnesium kan ook worden gebruikt om andere producten te maken of processen duurzamer te maken. De klanten van Nedmag gebruiken onze producten dan ook op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld voor het maken van cement en staal, om op een duurzame manier papier te produceren of kaas en bier lekkerder te maken. Tegenwoordig richt Nedmag zich steeds meer op milieu toepassingen, zoals het reinigen van rookgassen voor een beter milieu en het zuiveren van afvalwater door het terugwinnen van fosfaat. Maar ook boeren kunnen profiteren van magnesiumzout door het toe te voegen aan mest waardoor ze minder kunstmest hoeven te gebruiken.
De producten van Nedmag
Nedmag wint onder de regio Veendam magnesiumzout uit de grond, op ongeveer 1600-1800 meter diepte. Daarnaast produceren we nog drie producten: magnesiumoxide, magnesiumhydroxide en calciumchloride.
250 miljoen jaar geleden...
Diep onder Veendam, wel 2000 meter onder de grond, liggen de restanten van de Zechsteinzee. Een grote oerzee die 250 miljoen jaar geleden een groot deel van ons continent in beslag nam. Door het warme tropische klimaat droogde deze zee langzaam in. Uiteindelijk bleef - ter hoogte van Veendam - een dikke laag magnesiumzout over. De zoutlaag blijkt bijzonder zuiver magnesiumzout te bevatten.