Nedmag haalt op twee locaties magnesiumzout naar boven: bij Borgercompagnie en Tripscompagnie. Elke locatie heeft meerdere bronnen waaruit het magnesiumzout wordt gewonnen. Op deze pagina leggen we uit hoe zoutwinning werkt, wat de gevolgen zijn en hoe we de gevolgen beheersen.
Zoutwinning – van begin tot eind – bestaat uit 4 fasen
Fase 1: het aanleggen en ontwikkelen van een caverne
Fase 2: Het actief winnen van zout
Fase 3: Het aflaten van de druk in het zoutveld
Fase 4: Het afsluiten van de bronnen
Hoe ontwikkelt Nedmag een caverne?
Om magnesiumzout te kunnen winnen wordt geboord tot in de zoutlaag op 1800 meter diepte. Via een buis wordt water en dakolie in de zoutlaag geïnjecteerd. Een dun laagje dakolie drijft op de pekel in de caverne, zoals olijfolie op water (zie afbeelding). Het zorgt ervoor dat de caverne zich met name zijwaarts ontwikkelt in plaats van naar boven, en beschermt zo de bovenliggende zoutlagen die we niet willen oplossen. Het water lost zout op en zo ontstaat er een met pekel gevulde ruimte, ook wel caverne genoemd (fase 1).
In het verleden werd diesel als dakolie gebruikt om cavernes op een goede en veilige manier te ontwikkelen. Nedmag heeft een alternatief voor diesel gevonden dat veiliger is voor mens en milieu: minerale olie. Nedmag heeft ook onderzoek gedaan naar het verminderen van het gebruik van dakolie. Het resultaat daarvan is een nieuwe methode voor het ontwikkelen van een caverne, waarbij veel minder minerale olie nodig is.
Hoe wint Nedmag magnesiumzout?
Het winnen van magnesiumzout gebeurt met een buis die water naar de zoutlaag transporteert. Het water lost het zout op. De pekel die zodoende ontstaat wordt via een andere buis naar boven gehaald (fase 2).
Nedmag wint magnesiumzout met de zogeheten ‘squeeze-methode’: het stroperige magnesiumzout wordt door het gewicht van de bovengrond vanuit de omliggende zoutlaag naar de zoutbron geperst. Dit is te vergelijken met het uitknijpen van een tube tandpasta (de term 'squeeze' betekent dichtknijpen). Met het winnen wordt zout uit de bodem gehaald, maar er ontstaat geen holle ruimte want er blijft vloeistof, onopgelost zout en gesteente achter in de caverne. Bekijk ook de video onderaan deze pagina om te zien hoe onze zoutwinning werkt.
Hoe wordt de winning uit een zoutveld beëindigd?
Het zorgvuldig afbouwen van een zoutveld gebeurt door eerst heel geleidelijk gedurende een aantal jaren langzaam pekel uit de caverne af te laten. Er wordt geen water meer geïnjecteerd om zout op te lossen (fase 3).
Na het aflaten van de pekel blijft een zoutveld grotendeels gevuld met neerslag en onopgelost materiaal. Dan begint het afsluiten van de bronnen, door de buizen te verwijderen. Uiteindelijk brengen we een cement plug aan, en is de bron definitief afgesloten (fase 4).
Leidt zoutwinning tot bodemdaling?
Ja, de squeeze methode die Nedmag gebruikt om zout te winnen leidt tot geleidelijke bodemdaling in de omgeving van de zoutwinningslocatie. Omdat de bodem langzaam en gelijkmatig daalt, dalen huizen en gebouwen vrijwel verticaal mee. Dit leidt niet tot schade zolang de waterpeilen tijdig worden aangepast. Het Waterschap neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat het waterpeil meedaalt met de bodemdaling. Nedmag financiert die maatregelen.