Na het Dagblad van Noorden artikel over het loodgehalte in de lucht rond Veendam dat vandaag verscheen, verwachten wij vrijdag 4 april een artikel van het Dagblad van het Noorden over de uitstoot van looddeeltjes door Nedmag. Eerder heeft RTL Nieuws al aandacht besteed aan dit onderwerp. Naar aanleiding hiervan heeft onderzoeksjournalist Rutger van der Meij bijna 4 maanden geleden contact met ons opgenomen. We hebben sindsdien transparant en proactief informatie aan hem verstrekt over dit complexe onderwerp.
De toon en de opzet van het artikel is gekleurd en het lijkt alsof zowel Nedmag als Lhoist doelbewust in een kwaad daglicht worden gesteld. Het onaangekondigde bezoek dat de journalist tijdens zijn onderzoek aan de mijn van Lhoist in Hermalle (België) heeft gebracht, zegt iets over de werkwijze van het Dagblad van het Noorden.
Hieronder lichten we een aantal belangrijke onderwerpen die in het artikel worden beschreven toe.

Meehelpen aan onderzoek
Nedmag erkent het belang van verder onderzoek naar de mogelijke verbanden tussen zware industrie en gezondheidseffecten en staat volledig open voor samenwerking. Hoewel er momenteel geen direct verband is aangetoond tussen gezondheidseffecten en de activiteiten van Nedmag, pleiten deskundigen en lokale overheden voor grootschalig onderzoek. Nedmag is van mening dat de Provincie Groningen hierin een centrale rol speelt en hebben onze bereidheid uitgesproken om aan dergelijk onderzoek mee te werken.
Vermindering van loodemissie naar de lucht
In december 2024 heeft Nedmag op de productielocatie aan de Billitonweg in Veendam een stoffilter in gebruik genomen om de uitstoot van looddeeltjes naar de lucht verder te minimaliseren. Dit is echter geen lood zoals we het kennen van bijvoorbeeld dakbedekking. Het zijn elementen die zijn gebonden aan andere stoffen. De eerste resultaten tonen aan dat we nu ruim onder de aangescherpte norm opereren (<0,01 mg/Nm3 waar maximaal 0,05 mg/Nm3 is toegestaan. De oude norm was 0,5 mg/Nm3).
Onze emissiecijfers over 2024 zijn overigens geüpload in het elektronisch milieujaarverslag en worden binnenkort openbaar. Deze cijfers laten een 60% reductie zien van loodemissie naar de lucht en oppervlaktewater ten opzichte van 2023.
Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen
Om inzicht te krijgen wat de invloed is geweest van de looduitstoot op de lokale omgeving heeft Nedmag in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen zowel modelberekeningen als fysieke metingen gedaan, waarbij grondmonsters tot wel 14 kilometer vanaf de fabriek zijn genomen. Uit de monsters blijkt dat het loodgehalte in de grond niet hoger is dan de natuurlijke waarden. Hierdoor concludeert Nedmag dat de hoeveelheid lood wat vrijkomt geen significante invloed heeft op de lokale omgeving. We hebben de Provincie Groningen en de Omgevingsdienst aangeboden om deze data te delen, maar hebben hierop nog geen reactie ontvangen.
Lees ook dit nieuwsbericht op onze website: Nedmag reageert op berichtgeving over gezondheidseffecten van industrie | Nedmag B.V.