Op vrijdag 16 december hebben het Waterschap Hunze en Aa’s, gemeente Veendam, gemeente Midden-Groningen en Nedmag een hernieuwde overeenkomst getekend over het vergoeden van kosten als gevolg van bodemdaling door zoutwinning. De overeenkomst is aangegaan voor een periode van twintig jaar.
Op de foto v.l.n.r. Bert Wierenga (Wethouder gemeente Veendam), Markus Ploeger (Wethouder gemeente Midden-Groningen), Geert-Jan ten Brink (Dijkgraaf waterschap Hunze en Aa's), Bert Jan Bruning (Directeur Nedmag)
Hernieuwde overeenkomst
In de overeenkomst staat vastgelegd dat Nedmag alle maatregelen vergoedt die het waterschap moet nemen om het waterpeil als gevolg van bodemdaling te reguleren, zoals de bouw van gemalen en stuwen en de jaarlijkse kosten daarvan. Ook eventuele kosten door bodemdaling voor de gemeentes Veendam en Midden-Groningen worden door Nedmag vergoed. Met de overeenkomst borgen het waterschap en de gemeentes dat kosten als gevolg van bodemdaling door zoutwinning niet bij de burger terechtkomen. Woningeigenaren kunnen schade als mogelijk gevolg van zoutwinning sinds november vorig jaar melden bij de Commissie Mijnbouwschade.
Het vergoeden van de kosten van het waterschap en de gemeentes is sinds 1995 vastgelegd in een overeenkomst. In 2002 is deze overeenkomst al eens herzien. De looptijd van de overeenkomst uit 2002 bedroeg ook twintig jaar, wat de aanleiding was om de overeenkomst te hernieuwen.
De betrokken partijen zijn tevens vertegenwoordigd in een werkgroep, welke tot taak heeft om stukken (winningsplannen, onderzoeken, etc.) over de gevolgen van bodemdaling door zoutwinning van Nedmag te evalueren en op basis daarvan te adviseren. Tevens bewaakt de werkgroep dat maatregelen (tijdig) worden getroffen en dat vergoeding door Nedmag plaatsvindt.
Over de winning van magnesiumzout
Nedmag wint magnesiumzout met de zogeheten ‘squeeze-methode’: het stroperige magnesiumzout wordt door het gewicht van de bovengrond vanuit de omliggende zoutlaag naar de zoutbron geperst. Dit is te vergelijken met het uitknijpen van een tube tandpasta. Hierdoor ontstaat er diepe bodemdaling in de omgeving van de winningslocaties. Met het winnen wordt zout uit de bodem gehaald, maar er ontstaat geen holle ruimte want er blijft vloeistof, onopgelost zout en gesteente achter in de caverne. Doordat de cavernes van Nedmag geen holle ruimtes zijn, zijn deze niet geschikt voor de opslag van bijvoorbeeld perslucht of waterstof. Wel ontstaat er diepe bodemdaling. Deze bodemdaling treedt gelijkmatig op.
Kijk voor meer informatie op: